2015-09-16 22:14:58• hírek • Kocsis Zoltán

Vigyázó szemeteket december 31-re vessétek!

„Minden egyes önkormányzati vezető és pályázó figyelmét fel szeretném hívni, hogy a Regionális Operatív Program pályázatait 2015. december 31-ig, a kohéziós alap pályázatait pedig 2016. június 30-ig le kell zárni. Azt az összeget, amit addig nem tudnak elszámolni, már saját forrásból lesz kénytelen mindenki kifizetni".

Ez volt az egyik legfontosabb üzenete annak a konferenciának, amit szerdán Szatmárnémetiben tartottak. A figyelmeztetés pedig nem mástól származik, mint Marcel Bolostól, az észak-nyugati fejlesztési ügynökség igazgatójától.

Az uniós támogatások lehívása amúgy sem volt erőssége Romániának a 2007-2013-as pályázati időszakban. A rendelkezésére álló 19 milliárd euróból eddig csak 9,9 milliárdot sikerült lehívni, ami csak 52%-os teljesítmény. Szatmár megyében valamivel jobb az arány, 72%-os.

Az idei év első hét hónapjában ráadásul az utóbbi tíz évben soha nem látott alacsony szintre zuhant az állami beruházások összege. Így volt pénz a fizetések és nyugdíjak emelésére, de fontos uniós pályázatok, infrastrukturális fejlesztések maradtak el, írja a Ziarul Financiar szerdán.

Szatmár megyében eddig 43,2 millió euró értékű pályázatot sikerült lezárni. Ebben benne van 38,8 kilométer útszakasz fejlesztése, három szociális központ kialakítása, 2500-nál is több diákot kiszolgáló hat tanintézmény modernizálása, vállalkozások támogatása. Szintén ily módon sikerült rehabilitálni többek között a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, az erdődi várat, a szatmárnémeti Kálvária-templomot, a Nagykárolyi Elméleti Líceumot, az avasfelsőfalui járóbeteg-ellátót.

A konferencián az is elhangzott, hogy bizony vannak olyan pályázatok is a megyében, amelyek elég kilátástalan helyzetben vannak. Ebből közel hét millió értékű pályázatot a szatmárnémeti önkormányzat bonyolít, tárgya pedig a hőszigetelés. De szintén kétséges a krasznaterebesi (2,2 millió lej), a nagytarnai (1,5 millió lej) és az avasújvárosi (2,3) iskolák bővítésének, modernizálásának pályázata.

„Az előző években megtapasztalhattuk, hogy mire kell odafigyelnünk, a következőkben pedig remélem már nem fogjuk elkövetni az eddigi hibákat, így hatékonyabban tudunk majd élni az uniós pályázatok adta lehetőséggel", fogalmazott Adrian Stef megyei tanácselnök. Stef a közúti, az egészségügyi és a szociális infrastruktúrát, valamint az épületek hőszigetelését sorolta a legfőbb célok közé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: